Balkan Juve thread (14 Viewers)

V

Senior Member
Jun 8, 2005
20,110
  • V

V

Ma imam i ja tako nest slicno, ali ja jos nikada nisam otisao kod doktora za to. I meni se peruta po obrvama posebno i to crvenilo oko nosa mi zna pravo ici na zivce i iza usiju uvijek imam malo. Peruti nemam, ali valjda zbog zivaca volim da se cackam po glavi (posebno kad ucim) i struzem skroz male naslage.

Mada obrve su mi vrh, imam osjecaj da 3 sata bez prestanka mi moze ispadati "perut" :D
To ti je seboreični dermatitis, 100%. Nije ni meni perut bila prije problem, čisto malo onako, ništa što Head & Shoulders nemre maknut, ali u zadnjih godinu dana...ova zima mi je bila naprosto katastrofa. To te i svrbi, pa onda skineš to naslage, pa ostane ranica...užas. Tolko sam izludio da sam počeo sad malo s tim vitaminima se zajebavat, čini mi se da malo i pomaže.

A za to crvenilo i ljuskanke kod obrva i oko ušiju sam našao lijek koji mi je to maknuo skroz, hrvatski je proizvod i zove se Prunaks, ne znam dal ga ima kod vas. Na biljnoj je bazi i mala bočica dodje kod nas 150kn al traje to dugo. Pogledaj u ljekarnama, ovo ti je njihova stranica.

Ali prije svega, odi dermatologu. To je stvar koja se progresivno pojačava, ili smanjuje. U svakom slučaju, što prije to počneš tretirati, bit će ti lakše. Govorim ti iz osobnog iskustva, jer meni je bilo to skroz ok do ove zime. Evo ti kratki opis šta je seboreja:

Seborojički dermatitis je upala gornjih slojeva kože koja uzrokuje ljuštenje i crvenilo na koži glave , lica i torza. Počima postupno, uzrokujući dugo i masno ljuštenje kože (perut), obično na tjemenu, zaliscima, između obrva, oko nosa, ojedi iza uha, u ušima (zvukovodu) na središnjem dijelu prsiju.

Seborojički dermatitis je stanje čiji simptomi mogu potpuno prestati ili se, što je vjerojatnije, povremeno vraćati (recividitet).

Razlozi pojavljivanja seborojičkog dermatitisa su složeni i višefaktoralni: obiteljsko naslijeđe, stres, imunitet, klimatski razlozi, prehrambeni, neurološke bolesti. Mehanizam nastanka nije u potpunosti rasvijetljen.

Buy on AliExpress.com

Oggy

and the Cockroaches
Dec 27, 2005
7,511
Hehe, ma znao sam ja to da imam (nije meni djaba djevojka na medicini). Fazon je i sto kod mene nije to toliko jako, ali ja imam neodoljivu potrebu da sve to zgulim i onda kako ti kazes nastanu male ranice i pravi belaji. Jedini smor je kad mi se pojavi crvenilo oko nosa, to fakat iritira, a vala i ruzno izgleda.

U svakom slucaju cu taj Prunaks potraziti, a za dermatologa cu vidjeti :D

Hvala na savjetu!!!

I mijenjajmo temo dok drugi nisu poceli kojesta misliti o nama, a i onaj Alen da ne naidje i pocne rondat kako samo o saboreji pricamo :D

giovanotti

ONE MAN ARMY
Aug 13, 2004
13,725
Uh, jebem ti sunce, ovdje malo zapuha i ja se odmah prehladi. Grlo me steglo pravo, a i glava mi je jedno 5 kila teza :(

Vjerovatno mi trebaju i kakvi fini vitamini, i kao da gledam da Gio ima kakvu ideju :D
Pa kako i neces Oggy, to su veoma velike temperaturne oscilacije...to ubija.

Ja sam veliki protivnik neosnovanog uzimanja antibiotika, tako da to svakako ne dolazi u obzir. Vrlo verovatno da je tebe zakacio neki letnji virus i antibiotike nema svrhe uzimati.

- Ono sto bih ja preporucio je malo inhalacije, zagrejes vodu da prokljuca, stavis malo etericnog ulja - neki eukaliptus ili menta (ima po apotekama da se kupi i nije skupo), i onda to onako toplo udises 10ak minuta...odlicna stvar za tretiranje kijavice..
- Naravno kapi za nos da ti pomognu da spavas i da dises.
- Vitamini su dosta izvikana stvar , u smislu lecenja prehlada i ostalih respiratornih bolesti jer ni jedna studija do sada nije zasigurno potvrdila da Vitamin C leci i dize imunitet. Istina Vitamin B je jako dobar za kosu, kozu, nokte i nerve. Ono cega na vecem prostoru bivse Jugoslavije nema dovoljno u zemlji su oligo-elementi Selen i Cink koji su bitni za prostatu i to bi trebalo uzimati (to bas i nema veze sa kijavicom :D ).
Znaci uzimaj od vitamina ako hoces Vitamin C 500-1000mg/dan, inhaliraj se i stavljaj kapi za nos. :)
Ako se javi neka temperatura ili nesto drugo ne daj Boze samo javi.

Oggy

and the Cockroaches
Dec 27, 2005
7,511
Ma to za vitamine sam imao raspravu sa djevojkom i ona je isto tvrdila. Dobri su radi prevencije, ali ni to nije neki garant zastite. Ona kaze da ako vec hocu da dignem imunitet, onda uzeti nesto sto sadrzi imunoglobuline (nest kao gelle royal).

Naravno o antibioticima nisam ni razmisljao. Nego cekam mamu da dodje s posla i da mi donese septolete :D

Ma kako pricam s rajom, vidim da je dosta ljudi se prehladilo, ova nagla promjena vremena je ucinila svoje, meni je na srecu samo grlo, ali ih ima dosta i sa temperaturom.

Mozda ni tegove ne budem dizao danas :D

giovanotti

ONE MAN ARMY
Aug 13, 2004
13,725
Ma to za vitamine sam imao raspravu sa djevojkom i ona je isto tvrdila. Dobri su radi prevencije, ali ni to nije neki garant zastite. Ona kaze da ako vec hocu da dignem imunitet, onda uzeti nesto sto sadrzi imunoglobuline (nest kao gelle royal).

Naravno o antibioticima nisam ni razmisljao. Nego cekam mamu da dodje s posla i da mi donese septolete :D

Ma kako pricam s rajom, vidim da je dosta ljudi se prehladilo, ova nagla promjena vremena je ucinila svoje, meni je na srecu samo grlo, ali ih ima dosta i sa temperaturom.

Mozda ni tegove ne budem dizao danas :D
E vidis za taj gelle royal nisam cuo, mora da se to ovde drugacije zove.

Ja ti kazem ovo vreme nacisto ubija, hej pa to je pad za citavih 15'C u roku od par sati. :shocked:

A inace sam jednom razgovarao sa jednim imunologom i upitao ga sta je najbolje za dizanje imuiteta , a on mi je rekao da sve ukazuje na 3 stvari naslovo "S" plus ishrana:

1 - Sport (misleci na fizicku aktivnoct)
2 - San (dobar i kvalitetan odmor tj spavanje)
3 - Sex (ovo ne bih objasnjavao, potrajalo bi, a i ne znam kako bih se izrazavao :D )

4 - Ishrana (kvalitetna ishrana i naknadno unosenje u vidu dodataka svega sto zafali (recimo taj Cink, Selen i neki antioksidansi)

Kazu da recimo 30 min dzogiranja dnevno povecava aktivnost belih krvnih zrnaca (leukocita) za 31%.
E sad ono sto mene cudi je kako onda Iaquinta svake sezone kod nas REDOVNO dobije grip, a trci non stop.:snoop: :D

V

Senior Member
Jun 8, 2005
20,110
  • V

V

E vidis za taj gelle royal nisam cuo, mora da se to ovde drugacije zove.

Ja ti kazem ovo vreme nacisto ubija, hej pa to je pad za citavih 15'C u roku od par sati. :shocked:

A inace sam jednom razgovarao sa jednim imunologom i upitao ga sta je najbolje za dizanje imuiteta , a on mi je rekao da sve ukazuje na 3 stvari naslovo "S" plus ishrana:

1 - Sport (misleci na fizicku aktivnoct)
2 - San (dobar i kvalitetan odmor tj spavanje)
3 - Sex (ovo ne bih objasnjavao, potrajalo bi, a i ne znam kako bih se izrazavao :D )

4 - Ishrana (kvalitetna ishrana i naknadno unosenje u vidu dodataka svega sto zafali (recimo taj Cink, Selen i neki antioksidansi)

Kazu da recimo 30 min dzogiranja dnevno povecava aktivnost belih krvnih zrnaca (leukocita) za 31%.
E sad ono sto mene cudi je kako onda Iaquinta svake sezone kod nas REDOVNO dobije grip, a trci non stop.:snoop: :D
Sere taj tvoj doktor, za vikend sam dobro odradio sva ta 3 S-a i opet me nešto pogadja. :D

V

Senior Member
Jun 8, 2005
20,110
  • V

V

Pa kako ne, jasno mi je, ali tamo kad stignes luuuudnica :)....je li koliko vas ide?
Cime idete?
Ma sutra nas ide samo dvoje, ovaj treci sto je trebo ic nema love, pa će doći sa ovim 4tim u petak, za vikend samo. A ovaj 5 i 6ti još ne znaju dal će skupit za vikend. Sve ih kriza zahvatila. :lol2:

A idemo sa onim autom koji nam se pokvario prije par tjedana i uvalio nas u dugove. :D

giovanotti

ONE MAN ARMY
Aug 13, 2004
13,725
Ma sutra nas ide samo dvoje, ovaj treci sto je trebo ic nema love, pa će doći sa ovim 4tim u petak, za vikend samo. A ovaj 5 i 6ti još ne znaju dal će skupit za vikend. Sve ih kriza zahvatila. :lol2:

A idemo sa onim autom koji nam se pokvario prije par tjedana i uvalio nas u dugove. :D
:lol2:
Bog te , pa to je onda zeeeestoka organizacija.

Tebi zelim 3 stvari:

1- da se svi skupite
2- da se lepo provedes dole
3- Da auto izdrzi i povratak

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 14)