malaysia babey! (1 Viewer)

Aug 1, 2003
17,681
#82
tadi i had lisan untuk exam. dah la kena like speak spontaneously. mau mampus ka. i cannot create bm sentences properly. malu seyh. i feel like a malay traitor. hahahaha. dah la my marks kena potong because i created my own malay word - "kualifikasi"... it's supposed to be kelayakan right? (like kelayakan akademik instead of kualifikasi... bodoh sungguh!) :wallbang:
 

Sid

Senior Member
Nov 10, 2003
2,377
#83
++ [ originally posted by sallyinzaghi ] ++
tadi i had lisan untuk exam. dah la kena like speak spontaneously. mau mampus ka. i cannot create bm sentences properly. malu seyh. i feel like a malay traitor. hahahaha. dah la my marks kena potong because i created my own malay word - "kualifikasi"... it's supposed to be kelayakan right? (like kelayakan akademik instead of kualifikasi... bodoh sungguh!) :wallbang:

:LOL::rofl::howler:


hek eleh.....aku B.M kelam-kabut gak....tapi takde la sampai camtu skali......tapi "kualifikasi" cam pernah dengar jer....mungkin aku pun pernah......................................ah nevermind


p.s/ banyakkanlah membaca buku melayu....:cool:
 

Sarah_old

Senior Member
Jul 30, 2002
1,766
#84
*lol*...aku ingat lagi lisan aku dulu (picture description)..adalah gambar satu lifeguard ni...aku tak tahu nak cakap lifeguard in malay..main hembus jerr...'penyelamat kolam renang' :wallbang: eeii malu seh...abeh tu lifeguard tu tiup whistle...aku hembus jerr...alat peniup...:wallbang: hmm..
 
Aug 1, 2003
17,681
#85
:howler: thats bloody funny sarah! :rofl:

I dunno. I have no problem with malay literature. tapi kekadang diorang suka macam... over-describe. Like, one page je boleh full dengan "angin menghembus ke muka ku... burung berkicau-kicauan..." tak ke bosan tu. But my fav Malay literature is actually from Indonesia. A book called "salah asohan". it's a 70s book I think. but very cool.
 

Febrina

Senior Member
Jul 17, 2002
2,011
#87
++ [ originally posted by Sarah ] ++
*lol*...aku ingat lagi lisan aku dulu (picture description)..adalah gambar satu lifeguard ni...aku tak tahu nak cakap lifeguard in malay..main hembus jerr...'penyelamat kolam renang' :wallbang: eeii malu seh...abeh tu lifeguard tu tiup whistle...aku hembus jerr...alat peniup...:wallbang: hmm..


"penyelamat kolam renang" :rofl:

I like that, Sarah! :D
 

Febrina

Senior Member
Jul 17, 2002
2,011
#88
++ [ originally posted by sallyinzaghi ] ++
:howler: thats bloody funny sarah! :rofl:

I dunno. I have no problem with malay literature. tapi kekadang diorang suka macam... over-describe. Like, one page je boleh full dengan "angin menghembus ke muka ku... burung berkicau-kicauan..." tak ke bosan tu. But my fav Malay literature is actually from Indonesia. A book called "salah asohan". it's a 70s book I think. but very cool.
Salah Asuhan by Abdul Moeis, good book :cool: you must read Siti Nurbaya (Marah Roesli) too :)
I used to have some assignment about Sastra at Junior High and it was quite fun. :)
 

Febrina

Senior Member
Jul 17, 2002
2,011
#90
Too bad, aku tak bisa cakap BM :frown:
In my country, terlalu banyak bahasa yang di pakai, err.... maksudku bahasa daerah cos too many ethnics here.
 
Aug 1, 2003
17,681
#91
oh god no, sarah. I don't take malay literature. it's a must that we learn sastera now in msia. one thing i like bout malay literature is their epic stories though - puteri gunung ledang, the story behind the song ulek mayang etc. it's all so haunting. haha.

excellent feb, have you read salah asohan? bloody excellent book.
 

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)