Dostoevsky

Tzu
Administrator
May 27, 2007
89,026
dobro je domace suvi vrat valja
Da. :D

Dobar kajmak/pavlaku nisam jeo nekoliko godina. Zadnji put kad je stari donjeo onaj legendarni Užički kajmak. :lick:
U, ja ovde imam bas dobar izbor i uvek to jede. Keva kupuje na pijaci od nekih seljaka, ali znas kako je... :lick: A i nasao sam "radnju" u BG, sve domace sa Zlatibora. Ja kad sam probao kajmak i slaninu promenio mi se pogled na svet. :D

V

Senior Member
Jun 8, 2005
20,110
  • V

V

Da. :D

U, ja ovde imam bas dobar izbor i uvek to jede. Keva kupuje na pijaci od nekih seljaka, ali znas kako je... :lick: A i nasao sam "radnju" u BG, sve domace sa Zlatibora. Ja kad sam probao kajmak i slaninu promenio mi se pogled na svet. :D
Blago tebi. Ovdje i nije neki izbor tih domaćih delikatesa. Nadje se toga na placu, al to praktički trebaš imat vezu da dobiješ. Plane sve odmah. :p

Al moj kum kolje odojka svako malo, tako da mesine uvijek se nadje domaće. Kajmak malo slabije. :D

Snoop

Sabet is a nasty virgin
Oct 2, 2001
28,186
Dubrovnik - grad jedinstvene političke i kulturne povijesti (Dubrovačka Republika, Gradski statut iz 1272.), svjetski poznate spomenične baštine i ljepote (upisan u UNESCO-ov registar svjetske kulturne baštine) - jedan je od najatraktivnijih i najpoznatijih gradova Sredozemlja. Uz izuzetne prirodne ljepote i očuvanost baštine, Dubrovnik je grad iznimno bogate turističke ponude. Grad hotela, prelijepe okolice, zavidnoga ekološkog standarda i turističke dorečenosti privlačan je u svako godišnje doba.

Snoop

Sabet is a nasty virgin
Oct 2, 2001
28,186
Razlog za izbor penkale je jednostavan i svakom je novinaru dodatno priznanje. Hrvatska je domovina nalivpera! Penkala je, prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku, kolokvijalni naziv za nalivpero, kemijsku olovku te olovku s promjenjivim grafitnim punjenjem. Odakle im naziv? Po njihovom «ocu», nekadašnjem stanovniku Zagreba, ing. Slavoljubu Eduardu Penkali ( rođen 1871. godine a umro 1922. godine), jednom od najznamenitijih izumitelja s početka 20. stoljeća. Među osamdesetak izuma iz područja mehanike, kemije, fizike i zrakoplovstva jeste i izum prve mehaničke olovke i nalivpera. Prvu mehaničku olovku na svijetu patentirao je ing. Penkala 24. siječnja 1906. godine a prvo nalivpero na svijetu s čvrstom tintom 31. svibnja 1907. godine. Patenti su prijavljeni u više od 35 zemalja u svijetu a proizvodnja nalivpera i kemijskih olovaka u zagrebačkoj tvornici raste. Godine 1906. počinje suradnja ing. Slavoljuba Penkale i Edmunda Mostera rezultat koje je i tvrtka «Penkala-Moster» te 1911. godine stvaranje dioničkog društva «Penkala – Edmund Moster» i izgradnja nove tvornice znatno većeg kapaciteta u zagrebačkoj Branimirovoj ulici. U isto vrijeme drugi član obitelji Moster zajedničkim kapitalom otvara tvornicu u Njemačkoj. Penkaline olovke i nalivpera izvoze se već u to vrijeme u više od 70 zemalja svijeta a u razdoblju od 1912. godine do 1926. godine bila je to jedna od najvećih tvornica pisaćeg pribora na svijetu. I tako su, na samom početku 20. stoljeća, ovi revolucionarni izumi i svojevrsni simboli novinarske profesije, upravo iz Hrvatske i Zagreba krenuli u svijet i naprečac ga osvojili.

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 8, Guests: 133)